.
Ontdek

Vogels op Texel

Vogels op Texel kun je, net als mensen, in twee groepen opdelen. Degenen die hier blijven wonen, hun kinderen grootbrengen en – als het bevalt – net zo lang blijven tot zij hun laatste adem uitblazen. Dat zijn de broedvogels.  De tweede groep, de trekvogel, komt hier twee keer per jaar langs voor een goede slaapplek, een lekkere maaltijd en een flinke portie rust en luwte.

Texel telt honderden broedvogelsoorten

Wat maakt Texel aantrekkelijk voor broedvogels? Zij hebben op het eiland weinig last van herrie, komen nauwelijks in aanraking met het verkeer, er is genoeg beschutting voor een nest en door de groene en waterrijke omgeving stikt het van het voedsel. Wormpjes, insecten, vruchten, noten visjes en kleine knaagdieren. Honderden broedvogels komen ter wereld op Texel, brengen er hun jongen er groot en blazen hun laatste adem uit op het eiland. Kortom: zij zijn de tevreden en vaste bewoners van het eiland. U kunt deze op Texel blijvende vogels ontmoeten tijdens uw wandelingen en fietstochten over het eiland. Overal vindt u vogels op Texel.

.

Ondanks alle inspanningen van natuurorganisaties en ondernemers verdwijnt er wel eens een vogelsoort. Voorgoed of voor even. Zo was de grote stern, die in kolonies leven en massaal van slag raken als mensen te dichtbij komen, een tijdje van Texel verdwenen. Inmiddels broeden er in het voorjaar weer een aantal langs de Texelse kust. Broedvogels zijn net studenten en jongvolwassenen: ook zij vertrekken op een bepaalde leeftijd – vol verwachting over de overkant of teleurgesteld in Texel – naar leefgebieden elders. Na een aantal jaren komen sommigen van hen weer terug om een nest te bouwen en te broeden. De stern en jonge mensen met levens- en studieervaring staan beiden op de lijst van ernstig bedreigde soorten op Texel.


Al die liefde is er natuurlijk voor de trekvogel. Omdat wij Texelaars van vogels houden. En omdat wij zien dat een deel van de economie draait op overnachtende, etende en Skuumkoppe (Texels bier, red.) drinkende vogelliefhebbers. De trekvogel kun je eigenlijk wel vergelijken met de Texeltoerist. Beiden laten zich lokken door de zee aan ruimte, de relatieve rust en het lokale voedsel. Als ze bijgevet, bijgetankt en opgeladen zijn, maken zij zich weer klaar voor het vervolg van hun hectische levensreis. Voor de trekvogel is dat de duizenden kilometerslange vliegroute van het koude noorden naar het warme zuiden van de wereld. En zoals u na een paar uur reizen op de bank van uw texelse huisje, hotelkamer of chalet ploft, duikt de trekvogel halverwege zijn reis doodmoe de beschutting van een Texels natuurgebied in. Om te slapen, eten en het verfomfaaide verenpak op orde te brengen.

.

3.000 tot 4.000 kilometer vliegen per jaar.

Waarom kiest de trekvogel Texel? Het eiland is voor hen de benzinepomp halverwege. Dat goddelijke lokale hapje goed eten na een dag vol gedoe. Je moet je voorstellen dat zo’n groep vogels al ‘krijg nou de vinketering’ roepend en hun door god gegeven instinct vervloekend over de Noordzee vliegt. In de duisternis een eiland ontwaart. Met daarom heen een rustig kabbelend en in de luwte van het eiland liggend zeetje. Met groene, beschutte kwelders. Direct achter de dijk aangelegde waterpartijen met aflopende oevers. Waar krabbetjes, kokkels, pieren, insecten en vruchten schreeuwen om opgegeten te worden. Wat zou u doen, als u een doodvermoeide vogel was?

.

Op deze manier lokt Texel de trekvogels twee keer per jaar. Eén keer landen zij bij ons op de heenweg van Scandinavie naar Zuid-Europa en een keer op de reis terug naar het hoge Noorden. 3 tot 4.000 kilomter vliegen per jaar. Op eigen kracht. Ga d’r maar aan staan.


Waar kun je al die trek- en broedvogels het beste begluren? Hieronder vindt u een lijstje van de beste vogelkijkplekken. Veel trekvogels blijven ook in december en januari nog rondhangen. Op de website van het Texelse Vogelinformatiecentrum leest u per maand welke vogels u kunt zien.


Wilt zeker weten dat u ook echt mooie soorten vindt? Achtergrondverhalen horen over alle vogels die u met het blote oog of de verrenkijker ziet? Dan is een vogeltocht of vogelsafari met Klaas de Jong van Calidris absoluut de moeite waard. Klaas is bioloog en weet het altijd te presteren om de mooiste vogels in het wild te vinden. Hij won niet voor niets in 2017 het tv-programma ‘In de ban van de Condor‘.

Hotel

Kies jouw kamer of suite

.

Bungalowpark

Vind jouw bungalow

.